Og hun vendte aldrig tilbage

7 feb

Forleden havde jeg midt mellem dumplings og japansk the (Kung Fu Bar – sejt navn, god mad) en diskussion med nogle dejlige damer fra mit arbejde. Om teenagere og sex – og om den slags mødre, som man på en eller anden måde godt kunne fortælle ting uden, at det blev pinligt. Dem, der sagde pik med samme myndighed og naturlighed som æble og arbejdsmarkedsreform. Sådan én havde jeg ikke.

Mine kollegaer gav udtryk for, at de syntes, det er lidt naivt, at jeg satser på at blive en af dem – og her mener jeg ikke nødvendigvis på venindemåden. Jeg anser det vel nærmere for mit job at sætte skinken ind i, hvad der foregår på den anden side hormonforstyrrelserne og den urene hud. Altså engang selvfølgelig. ‘Hun gider ikke at høre det fra dig,’ sagde en af damerne og mente, at jeg ville blive kylet ud af teenageværelset, hurtigere end jeg kunne sige menses. Og måske har de ret. Det kan godt være, at der er ord, man bare ikke bør høre sine forældre sige.

Men så kunne man i går læse i flere medier, at piger, der kysser drenge stadigvæk bliver kaldt billige, mens drengene får en high five og et YEAH!  Desuden kan man læse at: ‘Piger skal have langt hår og gå i kjoler, mens drenge, der går i lyserødt tøj, går for tæt på andre drenge, viser følelser eller har feminine træk, opfattes negativt som bøsser.’

Really? Jeg troede ganske naivt, at vi begravede alt det lort i et hjørne af 70′ernes skolegård. At børn i dag var meget mere rummelige….Åbenbart ikke!

Jeg husker det som ét langt mareridt at finde hoved og hale i alt det der, da jeg var barn. Og selvom jeg havde masser veninder at tiske med, var der jo ikke nogen af os, der anede en skid. Og skolen var altså ikke til megen hjælp. Vores klasselærer gik og smækkede kraftigt med døren, første gang drengene fnes i seksualundervisningen – og hun vendte aldrig tilbage. I hvert fald ikke til emnet.

Men hvis det ikke er mig, der skal fortælle min pige, om de stride tøser med pegefingeren, om at kysse for mange eller for få, hvem skal så?

Pludselig får jeg lyst til at råbe: It’s a jungle out there og bygge et fint lyserødt Rapunzeltårn.

 

9 kommentarer to “Og hun vendte aldrig tilbage”

 1. anne 11. feb, 2012 at 07:49 #

  Jeg kan sige med min egen datter på snart 13 at vi startede tidligt – da hun var 10 – med at læse nogle gode bøger (vi taler ikke billedbøger til småbørn her) fra biblioteket som er meget fine og gode til at beskrive at det ikke kun er kroppen men også følelserne der ændrer sig i puberteten. Derfor fik jeg grebet hende FØR hun syntes jeg var pinlig så nu er det egentlig OK at vi taler lidt om det (sådan henkastet i forbifarten) fxx i forbindelse med at hun læser noget om sex og forelskelse i et “Vi unge” blad, et blad som i øvrigt er OK til at forklare om den slags på en måde så pigerne ikke føler sig forkerte…
  Hvad jeg skal gøre for min søn er jeg mere usikker på. Han er 9 år og synes at det med at kysse er “AAAADR” og har ikke villet kysses siden han var 3 år (men heldigvis gerne nusse på anden måde) og vil slet ikke tale om sådan noget med hvordan man får børn…

 2. Østfronten 08. feb, 2012 at 10:16 #

  Man kan vel ikke gøre andet end at forsøge at informere på den fordomsfri/åbne måde (og starte tidligt!)… og så se, hvordan der reageres. Alternativt kan der være en sej moster/tante/voksen veninde, som kan få den fortrolighed, som kan være svær at dele med forældre.

  • tinetholander 08. feb, 2012 at 12:17 #

   Ja, jeg tænker også, at det er et spørgsmål om ikke først at starte, når de fylder tretten.

 3. Maja 07. feb, 2012 at 17:22 #

  Oh, hun smed vist en kuglepen i hovedet på en af drengene i min klasse … det var fru H. alligevel ikke så god til at håndtere. Til gengæld så vi en tegnefilm med nogle teenagere, så vi lissom kunne se, hvordan den slags fungerede. Og hvordan tissemænd og tissekoner så ud. Så slap hun jo også for at forsøge at forklare os noget selv.

  • tinetholander 08. feb, 2012 at 12:16 #

   Den tegnefilm så vi også. Og ved en senere lejlighed kylde hun et nøglebundt i hovedet på en af drengene fra min klasse. Skræmmende ens oplevelser. Men hun har da i det mindste været konsekvent.

 4. Fru Z 07. feb, 2012 at 15:26 #

  Hej Tine!
  Jeg har to teenagedrenge. Den ene har ikke gidet høre noget videre på os voksne – heller ikke hvad angår sex og deslige. Vi har sagt noget til ham,især da han var yngre, og lige da han begyndte at gå med damer, men nogen egentlig dialog har der ikke været tale om. Og tilsyneladende kører det smukt med kærester og den slags. Den yngste er – mig bekendt – stadig på et forholdsvis teoretisk plan, hvad angår tætte connections med andre. Til gengæld er han meget åben omkring at lære mest muligt. Denne uge har de sexualundervisning i skolen. Og så snakkede vi om kondomer og den slags. Og at de skal lære at rulle kondomer på en attrap. Så spurgte jeg, om han ikke meget hellere ville lære at gøre det. Selv. Og det ville han gerne. Og så køber vi sådan en prøvepakke til ham. Og jeg plaprede, at det kan være rigelig pinligt og intenst uden at man skal ligge og rode med den slags første gang. Og så sagde han, at det vidste han så ikke lige noget om. Og så snakkede vi ikke så meget mere om det. Fordi så kunne jeg godt mærke, at han ikke lige kunne overskue billederne af sin sexgale mor i teenagepettingsituationer..

  Snak du bare løs med skinken. Også før hun er klar over, at hun skal synes at du er pinlig – lidt trænger garanteret altid ind på lystavlen Ü

  • tinetholander 08. feb, 2012 at 12:18 #

   Det er da rart at høre, at det godt kan lade sig gøre trods alt- med visse børn i hvert fald. Det lyder som om din yngste ikke helt er kommet i blufærdighedsalderen endnu.

   • Fru Z 08. feb, 2012 at 16:23 #

    Måske – på den anden side synes han at det er vildt pinligt når jeg danser.

    • tinetholander 09. feb, 2012 at 10:18 #

     Selvfølgelig gør han det. Jeg håber, du bliver ved alligevel.

SKRIV EN KOMMENTAR