Nårh… det er også fordi, du ikke bliver ammet

24 jun

Jeg har hørt rygter om, at ammeguerillaen hverver nye medlemmer for tiden. Får flere folk i uniformen. WHO’s babyvenlige initiativ, der i første omgang vist var tiltænkt underernærede afrikanske børn uden adgang til rent drikkevand og mad, har efterhånden printet sig så flot og fint ind på nethinden af det danske folk, at selv ældre mænd nu kan finde på at ytre: Nårh…. er du blevet forkølet. Det er også bare fordi, din mor ikke vil amme dig, så du ikke kan få dine antistoffer. Og fremmede mennesker kan åbenbart finde på at prikke ømsindede nybagte mødre på skulderen i Føtex foran hylden med MME og med hovedet på skrå spørge: Tror du ikke lige, du skal tage en snak med din sundhedsplejerske om det der?

Kære mennsker, er I blevet fuldstændig rablende vanvittige? I skulle sgu’ ha’en olfert, skulle I. Og bagefter skulle I tvinges til beskrive den situation, I er allermest kede af i jeres sølle lorte-liv. På et papskilt. Som skulle hænge om halsen på jer selv, mens jeg sørger for at skubbe jer ind en spørgelysten andenklasse, der lige har lært at læse. Jeps, sådan er jeg.

Min fødselshistorie gjorde, at jeg ikke kunne amme Ellen. Jeg var i tre uger lænket til en såkaldt malkemaskine, og det er der slet, slet ikke noget mærkeligt i, at den hedder. Men – mælk kom der aldrig noget af. Derfor blev Ellen flaskebarn. Eller det falske barn. For i guder, hvor havde folk travlt med at fortælle om, hvor lyksagliggørende amning er. Jow, tak, røvhul – jeg sidder her med tårerne piblende ned af kinderne, HELT tomme gifler og et hammersultent barn -synes du selv, du hjælper?

Jeg har sjældendt grædt så meget over så lidt.  Det er som at troppe op I BabySam og give den dyreste delux-Odder en testur rundt i forretningen for herefter at få øje på prisskiltet. Få noget på tværs i spiserøret. Og langsomt glide over i afdelingen for tabervogne, mens de andre mødre og ekspedienten giver én elevatorblikket. Og lige der er man helt sikker på, at de hvisker til hinanden: Hun er ude på at slå sit barn ihjel. Ring efter Tove fra forvaltningen. Derfor løber man ud på gaden, snubler over et stykke livsvigtigt udfordrende trælegetøj på vejen, mens alle griner højlydt - og ude på Roskildevej er det sgu’ ikke til at sparke sig vej frem for Odder-modeller.

Ja, sådan er det. Ca! Så kære dig. Hvis du ikke ved, hvad du skal sige, er det altså helt i orden at lukke røven.

6 kommentarer to “Nårh… det er også fordi, du ikke bliver ammet”

 1. AKC 02. jul, 2011 at 07:02 #

  Andre folk skal da bare lukke munden, med hvad der er godt og skidt. Jeg blander mig da heller ikke i hvad de spiser eller handler ind. Nogengange er der bare ikke nok, ikke næring nok, eller alt alt for pinefuldt. Sagt/skrevet af en mor til: Et flaskebarn (antibiotika 1 gang i sit 21 årige liv, så lidt sund trods alt:o)), 3 langtids (sådan ca 8 år) amme børn, hvoraf øglen på 4 har fået anti.. 4 gange allerede. Det må bunde i ignorante mennekser
  Sundhedspersonale og pædagog (Hvad skal der dog ikke blive af mine børn)

 2. Lene 29. jun, 2011 at 14:46 #

  Som du ved, Tine, er jeg jo indehaver af den tvivlsomme ære, det er at være i familie med omtalte fjols:-)
  Det tog mig næsten seks mdr. at tage den lede, jeg følte over mig selv og min krop, som i den grad havde svigtet mig under både graviditet, fødsel og efterfølgende amning (el. mangel på samme) og vende den til noget, der nok bedst kan beskrives som harme. I første grad harme over de forb…. malkekøer, man stødte på overalt, i næste hug på sundhedspersonalet, som ikke lavede andet end at fortælle at “alle mødre kan amme deres børn” (hvad er man forresten så, hvis man ikke kan??) og nu er det efterhånden blevet reduceret til en harme over de totalt uvidende fjolser, der går rundt og strør om sig med de ovennævnte bemærkninger! Og du har så evigt ret, Tine; de skal lukke r…!!! Når næste oplag af din bog bliver trykt, håber jeg, at det bliver i en coffee table udgave, så den kan ligge slået op på en udvalgt side på sofabordet – så kunne det være, at den næste stakkels mor blev skånet bare en lille bitte smule:-)
  @Stine Elise: jeg føler din smerte helt helt inde under huden – der hvor de uvidende fjolser for eftertiden vil møde et “adgang forbudt”-skilt!

 3. stine elise 27. jun, 2011 at 07:20 #

  Hader amme-mafiaen.
  Ved slet ikke hvor jeg skal begynde. Damen i magasin der spurgte hvorfor jeg kunnne finde på at give flaske? Sygeplejersken da jeg var indlagt med brystbetændelse, der ikke kunne forstå at jeg psykisk ikke kunne amme længere.
  Heller ikke selvom, det er baby der bedst kan få betændelsen ud (jeg så det jeg malkede ud der var helt grønt, det kan fandme ikke være god næring..). Eller børnelægen der uden at lave yderligere undersøgelser kunne konkludere at min søns problem var mælkeallergi -fordi han havde fået flaske..

  Amme-mafiaen skal tænke sig om, de forstår vist ikke hvor hårde de er ved folk i en sårbar situation. Vi forsøger alle at gøre det bedste for vores børn. Det er bare ikke altid at det bedste er den gængse vej..

  • tinetholander 27. jun, 2011 at 11:25 #

   Det er nemlig, det de burde. Det lyder også som om, du har været hårdt ramt. Det er jeg ked af at høre. Jeg ved, hvor ondt det gør:O(

 4. Lavendel 25. jun, 2011 at 15:35 #

  Medfølende tanker….du har jo nok opfpstret et dejligt barn …på trods :-)

 5. Maja 24. jun, 2011 at 14:32 #

  Been there – done that!
  Totalt Nora Malkeko, man bliver forvandlet til. Og det hjælper ikke at kalde maskinen for en brystpumpe. Jeg er ikke specielt blufærdig, men lige præcis med en malkemaskine monteret på frontpartiet var der ikke inviteret tilskuere. Og der kunne ikke blive taget billeder af det.
  Og selvom jeg også godt kunne se det fornuftige i at stoppe amningen (når nu barnet ingenlunde blev mæt af det, men måtte efter-fodres med masser af modermælkserstatning), så var det da ikke sjovt at sige farvel til det. Så den der ammemafia skal bare tage og lukke r….; det er jo ikke fordi, vi tager et bevidst valg om at skade vores børn, vi ikke ammer dem. Vel!

SKRIV EN KOMMENTAR